شاه میوهها

شاه میوه
انبه میوهای گرمسیری و گیاه آن از تیرهی سنجدیان است. درخت انبه از هزاران سال پیش در شبهجزیره ی هند پرورش داده میشد و بین قرن پنجم و چهارم پیش از میلاد به آسیای شرقی رسید. از سده دهم میلادی، انبه توسط اعراب به شرق آفریقا، و سپس به برزیل، کارائیپ و مکزیک برده شد.
امروزه یکدوم کل محصولات انبه به کشور هند تعلق دارد. علاوه بر این کشور، انبه درآمریکای شمالی،مرکزی، جنوبی،کارائیپ، جنوب و مرکز، آفریقا، استرالیا، چین، پاکستان و آسیای شرقی پرورش داده میشود.
با وجود این که هند بزرگترین تولیدکننده ی انبه در جهان است، کمتر از یکدرصد از صادرات جهانی را به خود اختصاص میدهد.
در سال ۲۰۰۴، تولید جهانی انبه ۲۶٫۳ میلیون تن بود و به این ترتیب رتبهی ششم را در تولیدات جهانی میوه به خود اختصاص داد. بیشترین سطح زیر کشت انبه در ایران به استان هرمزگان اختصاص دارد. در استان هرمزگان سالیانه ۲۲هزار تن و در سیستان و بلوچستان ۱۴ هزار تن انبه تولید میشود انبه در ایران در سواحل دریای عمان شامل مناطق راسک، سرباز، قصرقند، نیک شهر، دشتیاری وچابهار در سیستان و بلوچستان و همچنین در استان هرمزگان در شهرستانهای میناب، رودان، بندرعباس وجاسک کشت شدهاست. قدمت کشت این درخت در استان هرمزگان بین ۵۰۰ تا ۷۰۰ سال میرسد، که این درختان در باغهای شهرستان میناب یافت میشوند. انبه همچنین در استان کرمان در شهرستانهای جیرفت وکهنوج کشت گردیدهاست.
رسیدن میوهها حدود ۳ تا ۶ ماه طول میکشد. وزن انبهها میتواند بین ۵۰۰ گرم تا ۲٫۵ کیلوگرم باشد. رنگ و اندازه انبههای رسیده با توجه به محیط و نور متغیر است. میوه ی رسیده میتواند زرد، نارنجی، قرمز یا سبز باشد. در وسط میوه، هسته ی درشتی است که با توجه به نوع درخت میتواند صاف یا دارای رشته و فیبرهایی در گوشت میوه باشد. گوشت میوه به رنگ زرد تیره و شیرین است. طعم انبهها با توجه به گونهشان بسیار متفاوت است. به علاوه، با توجه به نوع میوه یا این که بیش از حد رسیده باشد، گوشت آن میتواند صاف یا رشتهرشتهای باشد.
درخت انبه بسیار سریع رشد میکند و دارای برگهای بزرگ و همیشه سبز است. در پاییز یا اوایل زمستان شکوفه میدهد و در اردیبهشت و خرداد میوه میدهید. این درخت فقط در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری رشد میکند. انبه در انواع سالادها، نوشیدنی ها، آب میوه ها، شربتها ،ترشی هاو بستنی ها استفاده میشود.
از آن برای درست کردن مربا، انواع شیرینی، تارت، کیک و پورهی میوه نیز استفاده میشود. میوهی انبه علاوه بر مصرف خوراکی، آشپزی و آب میوه همچنین به عنوان طعمدهنده، رنگدهنده و عطر نیز کاربرد دارد.
در برخی از کشورها از انبه برای پخت غذاهای اصلی نیز استفاده میشود. در جزایر موریس و رئونیون از انبه سسی تهیه میگردد که در کنار غذاهای گوشتی مصرف میگردد. در بسیاری از غذاهای محلی و چاشنی های هندی از انبهی رسیده استفاده میشود. در مکزیک نیز از انبه برای تهیهی بعضی از انواع سس چیلی استفاده میشود.

انبه که در بسیاری از کشورها به «شاه میوه» معروف می باشد دارای خواص بسیاری ست از جمله :
- جلوگیری از زوال شبکیه ناشی از افزایش سن
- پیشگیری از آسم
- سرشار از آنتیاکسیدان
- کاهش خطر ابتلا به بیماری قلبی
- بهبود سلامت دستگاه گوارش
- سلامت چشم
- کاهش خطر ابتلا به سرطان
- بهبود سلامت مغز
- کاهش سطح کلسترول خون
- تقویت سلامت کبد
- تقویت سیستم ایمنی بدن
- پیشگیری از سرطان سینه
- کمک به سلامت پوست
- بهبود سلامت مو
- پیشگیری از سرطان پروستات
- درمان کم خونی
- افزایش میل جنسی
- افزایش سلامت استخوان

اگرچه این میوه بهعنوان پرخاصیتترین میوههای گرمسیری شناختهشده اما مضراتی نیز دارد که باید به آنها توجه کرد. • قبل از خوردن انبه پوست آن را جدا کنید، زیرا پوست و عصاره انبه باعث حساسیت میشود. • افرادی که طبع گرم دارند، در مصرف انبه نباید زیادهروی کنند. • انبه حاوی ماده شیمیایی به نام اوروشیول است. افرادی که به این ماده شیمیایی حساس هستند ممکن است بعد از خوردن انبه دچار درماتیت شوند. درماتیت یک عارضه پوستی است که در آن افراد دچار پوستی ملتهب میشوند که میتواند پوستهپوسته، تاولزده و خارشدار باشد • مصرف انبه بهخصوص ترشی آن با معده خالی، ایجاد ناراحتی معده میکند؛ بنابراین بهتر است آن را بعد از غذا و ترشی آن را همراه با غذا میل کرد.
- این میوه در افراد دیابتی بااحتیاط مصرف شود زیرا با خوردن این میوه نیاز به انسولین افزایش پیدا میکند.
- برای رسیده کردن انبه برخی ازفروشندگان از کاربید کلسیم استفاده می کنند که باعث ایجاد مشکلات جدی برای سلامتی می شود به همین علت استفاده از انبه ارگانیک بهتر است اما اگرنتوانستید انبه ارگانیک بخرید یک شب قبل از مصرف انبه را در آب خیس کنید و قبل از مصرف خیلی خوب آن را بشویید .
- ازآنجاکه انبه از خانوادهی پسته یا بادامهندی است، اگر به پسته یا بادامهندی آلرژی دارید، احتمالاً باید از انبه اجتناب کنید.
- انبه در تأثیر قرص های ,وارفارین اختلال ایجاد می کند، اگر در حال مصرف این دارو هستید در مصرف این میوه احتیاط کنید.
- یکی از مضرات انبه این است که پتاسیم زیادی دارد. اگر کلیههایتان بهخوبی کار نمیکنند، بهتر است مراقب باشید. پتاسیم بیشازحد اگر کشنده نباشد، ممکن است خطرناک باشد، چون کلیهها ممکن است در خارج کردن پتاسیم اضافی از خون دچار مشکل شوند.
- انبه در تأثیر قرصهای وارفارین اختلال ایجاد میکند، اگر در حال مصرف این دارو هستید در مصرف این میوه احتیاط کنید.
