روز ۷ سپتامبر (۱۶ شهریور) روز جهانی “سالامی”، یکی از محبوبترین انواع گوشت فراوری شده گوساله یا خوک می باشد، نامگذاری شده است. همچنین، مسلمانان و یهودیان به خاطر مسائل مذهبی و نجس دانستن گوشت خوک، از گوشت گوساله برای تهیه این گوشت فراوری شده استفاده میکنند.
منشاء سالامی
ایده دودی کردن گوشت در مناطق سردتر مثل سیبری و اروپا و ایده خشک کردن گوشت در مناطق گرمتر که تابش خورشید بیشتری داشتن، مثل خاورمیانه و کشورهای سواحل مدیترانه از هزاران سال پیش توسط بشر ابداع شده است. با این حال سالامی به عنوان یک غذای اروپایی اصالتی ایتالیایی دارد و در حقیقت آنها نخستین کشوری بودند که این گوشت فراوری شده را به عنوان یک نوع سوسیس ایتالیایی به دنیا معرفی کردند. با مهاجرت ایتالیاییها به سایر نقاط دنیا و از جمله آمریکا، سالامی هم به یک گوشت فراوری شده مهاجر و خیلی زود به یکی از محبوبترین انواع سوسیس تبدیل شد. در گذشته این سوسیس را به عنوان وعده ناهار و به عنوان گوشتی پرخاصیت مصرف میکردند. با اینهمه مثل انواع دیگر گوشتهای فراوری شده، این نوع گوشت هم غذایی پرکالری و چرب است و در مصرف آن باید جوانب احتیاط را رعایت کرد.
ترکیبات سالامی
برای تهیه سالامی که یکی از انواع سوسیس است، گوشت گوساله را با موادی مثل سیر، نمک و چربی حیوانی یا همان دنبه رنده یا ریز خرد شده که در حقیقت همان دانههای سفید روی این نوع سوسیس هستند، انواع ادویهجات، فلفلسفید، گیاهان معطر و کمی سرکه ترکیب میکنند، گوشت را کاملا خشک میکنند و به همان سبک و سیاق سوسیس در یک روکش طبیعی که معمولا روده گوسفند است قرار میدهند. در سالهای اخیر برای تهیه این غذای فراوری شده از گوشت انواع پرندگان مثل مرغ، بوقلمون و حتی در میان ایتالیاییها از گوشت غاز هم استفاده میشود. در برخی کشورها از گوشت گوزن هم برای تهیه آن استفاده میشود.
این ماده غذایی به دلیلی قابلیت فسادناپذیریاش که امکان ذخیرهسازی آن را برای زمانهای طولانی ممکن میسازد در بین روستاییان جنوب اروپا محبوب بوده است. سالامی ممکن است بیشتر از ۴۰ روز در دمای اتاق سالم بماند.
از همان ابتدا این نوع سوسیس مثل سایر انواع آن سر و شکلی گرد و دایرهای داشته است. برای خوردن این سوسیس حتما باید روکش و نوار دور آن را جدا کنید.